dilluns, 17 de desembre del 2012

El recaptat per La Marató de TV3 és una morralla al costat de les retallades públiques en recerca


La Marató de TV3 supera el rècord de recaptació tot i la situació de crisi.


La quantitat de diners recollits per la Marató de TV3 no pot compensar les retallades estatals en l'àmbit de la investigació. 10 milions d'euros poden semblar molt, però són poc comparats amb les inversions públics perduts dedicats a salut i recerca. 

Un exemple més que està traslladant la funció pública corresponent a l'Estat a la ciutadania

Ahir la Marató de TV3, va batre el rècord de donacions, en les seves 21 edicions, a la finalització del programa de televisió . Més de 10 milions d'euros en la quarta edició per fomentar la recerca mèdica contra el càncer. Una altra vegada la societat catalana ha demostrat del que és capaç. Tot i que la crisi ens afecta a tots, no és d'estranyar que s'hagi superat el llistó en aquesta edició. Diverses són les raons. La primera, i la més positiva, és el grau d'implicació del teixit associatiu de Catalunya. Unes dues mil activitats van ser organitzades per recaptar fons. Activitats que creixen any a any, estan millor organitzades, són més variades i cada cop tenen més capacitat recaptatòria perquè sedueixen amb propostes atractives a tots els catalans. La segona és la identificació social de La Marató com a una cosa pròpiament catalana. Una tradició moderna per sentir-se orgullós de ser d'un lloc. La tercera, és la temàtica. El càncer és tant devastador com malauradament popular, ja que té un alt grau d'afectació social. I la cuarta, per no extendre'm, és la professionalitat de tots els treballadors de TV3 i voluntaris, que tot i l'amenaça dels ajustos de personal que es preveuen, tota la producció del programa va ser impecable.


Tanmateix, em pregunto, que aquesta capacitat que té la nostra societat ha de suplir una carència intolerable a nivell d'inversió pública. La retallada en investigació. No només pel que fa a la recerca mèdica, sinó a la industrial, la que marca el futur econòmic. Les noves patents que s'han creat en un país, conjuntament amb el nombre de publicacions científiques que es realitzen, són indicadors essencials per saber si la política de l'estat és l'adequada per fomentar una recuperació econòmica del país.



L'estat ha reduït un 38% el pressupost en el finançament de projectes d'investigació a Catalunya. Això significa que els 19 centres de recerca catalans de l'àmbit de la salut van obtenir 226 projectes finançats per l'Estat l'any 2011, aquest any només es podrien finançar uns 140 projectes.



La Comunitat Europea ha carregat contra aquesta política del Govern Espanyol. La mateixa comissària europea d'Investigació, Innovació i Ciència es va mostrar decebuda pels pressupostos aprovats pel govern de Mariano Rajoy, ja que considera que les retallades en investigació mermen la competitivitat d'una economia que ha de remuntar.



També l'OCDE aconsella mantenir i augmentar aquestes partides en la situació econonòmica financera actual.



A Espanya, l'investigació biomèdica ha avançat molt en els darrers anys, sobretot en els àmbits de la genètica, l'oncologia, les neurociències i la immunologia. Malgrat això, després d'unes xifres creixents en inversió pública en Recerca i Desenvolupament van assolir el seu màxim l'any 2009, des de llavors s'han anat reduint successivament i incrementalment dels pressupostos. Els tractaments de medicina personalitzada a cada pacient són més efectius i és el camí per augmentar la qualitat de vida de les persones amb malalties greus i que requereixen d'equips interdisciplinaris per superar-les. Aquests processos són cars i cal investigar per millorar-los i fer-los més barats.


Dit d'una altra manera, l'inversió d'avui és fer que els serveis sanitaris del futur siguin més barats i efectius.



L'exemple de l'èxit de La Marató d'enguany, en contraposició a les retallades en l'àmbit de l'estat. És un altre exemple que l'estat es desfà, perd pes, i la societat està agafant cada cop més responsabilitats que no li haurien de correspondre. S'està traslladant la funció pública a la ciutadania. És això avançar? Això és progressar?







Referències:

Investigación biomédica: crítica en tiempos de crisis




Los recortes en investigación científica




La CE carrega contra les retallades en recerca del govern espanyol




Els investigadors catalans avisen de les conseqüències de la retallada del 40% en recerca




El Govern referma la seva aposta per la recerca atorgant 95 nous contractes de postdoc per un import de 7 milions d'euros



La Marató bat un nou rècord amb més de 10 milions d'euros recaptats